Spar penge på dit boligkøb med hjælp af en boligadvokat

14 July 2021 Lotte Hindsberg
image

editorial

Som boligkøber kan det virke selvmodsigende eller overvældende at kontakte eller hyre en boligadvokat når man er ved at indgå den største økonomiske handel i ens liv. Det giver dog rigtig god mening, når man tænker på at en boligadvokat er en jurist, med speciale i boligkøb og salg og at du ved at have en professionel boligadvokat med, ikke alene sikre dig, at du ikke begår fejl, som kan koste dig dyrt, men også at du kan spare penge, når du forhandler med banken og sælgeren af den bolig du gerne vil købe. 

Start med at tage din boligadvokat med i banken

Inden du begynder at kigge seriøst efter en bolig skal du vide hvor meget du kan købe for. Derfor skal du i banken og have et lånebevis og forhandle om hvad det vil koste at låne pengene til din nye bolig. Her er det en god ide at tage din boligadvokat med.

Husk at din advokat lever af at servicere sine kunder og han får primært får nye kunder ved at gamle henviser til ham, fordi han har gjort et godt job. Det betyder helt lavpraktisk, at han vil gøre dit bedste for at sikre at du får den bedste handel. Mange mennesker glemmer at en bank er en forretning som alle andre og at bankrådgiveren som er ansat af banken vil gøre hvad han kan for at banken får den bedste handel.

En anden ting det som kunde er vigtigt at huske er, at et tilbud, også et banktilbud altid er til forhandling. Gå derfor altid i flere banker og bed om et tilbud. Gerne tre eller flere. Det vil give dig et godt overblik over hvad det koster at låne.

Få din bankrådgiver til at forhandle med mindre du selv er en knivskarp forhandler. Selv helt små ændringer til din fordel, kan betyde mange penge over en 30 årig låne periode. Måske så mange penge at du kan få udskiftet dit køkken eller bad. De to dyreste rum i en bolig.

Få undersøgt kommunens planer med området

Et andet vigtigt område det er vigtigt at få en god solid viden om, er kommunens planer med området. Kommunens lokalområder kan have stor betydning for din lyst til at købe bolig i området og hvilken pris du vil betale for boligen. En motorvej der ligger lige op af boligen ikke alene støjer, men det kan også betyde, at det kan være svært at få solgt boligen senere, til en pris hvor du ikke taber penge.

Omvendt kan en ny skole, et shoppingcenter eller en park betyde, at din interesse stiger og at det på sigt vil være nemmere at sælge boligen. Det er oplysninger du sagtens selv kan hente, hvis du har tid og overskud til selv at undersøge det. Omvendt kan du måske forhandle med din advokat, som har erfaring med at indhente den type oplysninger, at det er en del af hans arbejde. 

Når du skal hyre en boligadvokat er netop ovenstående med til at anbefale at du vælger en boligadvokat med lokal kendskab. Lokalkendskabet kan også betyde, at du kan få råd og vejledning af din boligadvokat til hvilke lokale banker du med fordel kan ansøge om et boliglån.

Forhandling med sælger og ejendomsmægleren

Når du har fundet en bolig du gerne vil købe er det tid til at forhandle betingelserne med sælger og ejendomsmægleren. Her er det vigtigt at huske på at ejendomsmægleren er en professionel sælger der er hyret af sælger og derfor giver det god mening og balance henover forhandlingsbordet, at tage en boligadvokat med.

Når du sidder og drømmer forelsket om det liv du skal leve i din nye bolig vil din boligadvokat gøre sit til at dine drømme bliver til virkelighed da han ikke vil være til at hugge og stikke i, hvad du ellers med stor sandsynlighed vil være. Han vil også vide hvilke områder, der som udgangspunkt vil give et nedslag i prisen. Sidst men ikke mindst vil han også stille sælger og ejendomsmægler de rigtige spørgsmål der gør dig bedre i stand til at træffe den rigtige beslutning.

Husk at ejendomsmægleren er ansat til at få den bedst mulige pris for boligen, så han vil fremhæve de gode sider ved boligen og knap så meget de mindre gode. Når der skal forhandles så husk ikke udelukkende at have fokus på prisen. Det kan også være ting som løsøre, forbedringer og hvor hurtigt du kan overtage boligen. Måske kan du overtage den et par måneder før tid så du har tid til at sætte den i stand inden du flytter ind, samtidig med at du bliver boende i din gammel bolig. Forhold der også kan være mange penge værd i den sidste ende.

Vælger du selv at forhandle med sælgeren eller ejendomsmægleren frem for at have din boligadvokat med, så husk at sikre dig selv, ved at få skrevet et forbehold ind i købsaftalen. Et forbehold der først gør handlen gyldig, når din boligadvokat har læst aftalen igennem og har godkendt den.

Tinglysning af skødet

Når du eller din boligadvokat har forhandlet med sælger eller ejendomsmægleren skal der laves et skøde som efterfølgende skal tinglyses af Tinglysningsretten. Det tinglyste skøde er dit bevis på at boligen er din. Det er derfor vigtigt at det sker så hurtigt og glidningsfrit, som muligt og det er her din boligadvokat kommer ind i billedet. Han er med til at sikre at de rigtige oplysninger er med og at skødet ikke bliver sendt retur af tinglysningsretten og dermed sinker processen.

Det er vigtigt at det sker så hurtigt som muligt, især hvis sælger har gæld. Sælgers kreditorer kan nemlig tage pant i boligen, også selvom du forlængst har fået nøglerne og er flyttet ind.

Både køber og sælger skal skrive under og i dag foregår det digitalt. I skriver begge under med jeres NemID. Danmark er det første land i verden der startede med digital tinglysning. Det koster et fast gebyr at få tinglyst skødet, samtidig med at du som køber skal betale en promille af købssummen.