Hvad er en skifteretsattest?

20 oktober 2020 Camilla Skøtt

Skal du overtage fast ejendom fra din afdøde ægtefælle eller fra en anden arving, skal der udarbejdes en skifteretsattest. Og ikke nok med det – det er også nødvendigt med en købsaftale og et skøde. Læs med, og find ud af, hvad en skifteretsattest egentlig er.

Kort og godt kan man sige, at en skifteretsattest er arvingens bevis på, at vedkommende har ret til afdødes dødsbo. Det forklarer eboligadvokat.dk, der blandt andet hjælper i sager, hvor ejendomme skal overtages på grund af dødsfald.

Det er skifteretten, derudsteder attesten – deraf navnet – og loven er indrettet på en sådan måde, at du som arving ikke må fjerne ejendele fra afdødes hjem eller hæve penge på vedkommendes konto, før der foreligger en tinglyst skifteretsattest.

Heldigvis er du hurtigt og let at få oprettet de nødvendige dokumenter, og hvis du vil gøre det så nemt for dig selv som muligt, kan du med fordel alliere dig med en advokat.

Koster en skifteretsattest noget?

Inden du sætter gang i processen med en skifteretsattest, er det naturligvis rart at vide, om det kommer til at koste dig noget. 

Selve skifteretsattesten er i sig selv gratis, men der skal betales et gebyr i forbindelse med tinglysningen, der lyder på 1.750 kr, ligesom der kan være en tinglysningsafgift på 0,6% af den offentlige ejendomsværdi. Det er som udgangspunkt ikke nogle penge, du selv skal hoste op med, da de som regel kan trækkes fra dødsboet.

Det lyder mere kringlet end det er, og det kan også være svært at finde hoved og hale i det hele – særligt hvis du netop har mistet et menneske, du holdt meget af – og derfor anbefaler vi også, at du henvender dig hos en boligadvokat, som kan hjælpe dig videre i processen. Du får hjælp fra start til slut, så du kan koncentrere dig om alt det andet, der følger i kølvandet på et dødsfald.