Giv dine franske døre noget træbeskyttelse

27 June 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Du skal selvfølgelig ikke give dine franske døre træbeskyttelse, hvis de ikke er lavet af træ, men rigtig mange, for ikke at sige langt de fleste franske døre, er lavet af træpartier, hvor ruderne så fylder alt fra en smule, det kvarte, det halve eller det hele af partiet, hvoraf resten så er lavet af træ.

Der kan også sidde delepartier i ruderne, som også er populære, og disse er ofte også lavet af træ.

Det samme gælder jo ofte også panelerne, dørkarmene og listerne, ja, faktisk er det meste af træ, hvis ikke i hvert fald nogle af partierne ved ens franske døre er lavet af træ.

Det var også den oprindelige måde at lave franske døre på, så denne metode er fortsat og gået i arv, og rigtig mange producenter af franske døre vælger enten udelukkende at specialisere sig i den art med træ, eller også sørger de i det mindste at have et alternativ med træ, da mange foretrækker den slags.

Så pointen er, at sådan noget træ skal have en god beskyttelse, og det kan man gøre på flere metoder, og en af de mest anvendte er, at man dækker træpartierne med noget træbeskyttelse af forskellig form, som blandt andet kan være plejeolie.

Det er vigtigt, at man husker at bruge noget træbeskyttelse, som den givne trætype kan tåle, og her skal man lige tjekke efter, om både alt ved den franske dør og de omkransede træpartier er lavet af den samme type træ.

Dernæst skal man have noget udstyr parat, der kan være med til at sørge for, at man kan dække alle overflader godt nok ind med den træbeskyttelse. Det kan kræve mange forskellige typer af pensler, grundet kanterne på de franske døre, som ofte kendetegner deres ornamentering.

Men som det første kan det nok svare sig at slibe den franske dør ned, hvis den er gammel, og så kan det blive nødvendigt at male efter bagefter.