Forældrekøb? Få vejledning af en boligadvokat

Hvis du er på udkig efter en bolig til din søn eller datter, som er klar til at flyve fra reden og skal påbegynde studie, praktik eller arbejde i byen, er du sikkert stødt på begrebet ”forældrekøb”. Der er mange fordele forbundet ved som forælder at investere i fast ejendom, som så videreudlejes til den unge. For det første sikrer du, at dit barn har et fast og trygt sted at bo, mens han eller hun gennemfører sin uddannelse eller passer sin praktikplads, læreplads eller job, således at vedkommende ikke skal bekymre sig om tag over hovedet. For det andet er ejendom en god investering – over tid vil de fleste lejligheder i de større byer stige i værdi, og det vil komme dig til gode.
For det tredje er der gode fradragsmuligheder forbundet med et forældrekøb. Og for det fjerde er der mange muligheder forbundet med en forældrekøbslejlighed – du har mulighed for at sælge lejligheden til dit barn eller overdrage ejerskabet af den, så snart barnet selv har økonomien til at eje den, eller eventuelt kan du og din ægtefælle selv overtage den, hvis barnet flytter til noget større.
Hvad skal jeg være opmærksom på ved forældrekøb?
Når du som forælder vælger at foretage forældrekøb for at sikre dit barn en anstændig bolig, skal du være opmærksom på, at der er mange beskatningsmæssige forhold, som du bør sætte dig ind i. Der ud over er der jo altid den risiko ved køb af fast ejendom, at huspriserne falder, og du således taber på dit køb – på dette punkt adskiller forældrekøb sig ikke væsentligt fra al anden handel med boliger. Derfor skal du have økonomien til at foretage købet – det frarådet at gældsætte sig ud over sin opsparing eller friværdi.